Fitra facebookissa Fitra linkedinissä

Millainen pyörä maastoon?

Maastopyöräily tarjoaa vauhtia ja viihdettä, mutta on myös äärimmäisen tehokasta kuntoilua. Millainen pyörä maastoon kannattaa valita?

#

Maastopyörällä ajetaan hiekkateillä, pururadoilla, poluilla, juurakoilla, kivikoilla, vaellusreiteillä ja monissa haastavissa olosuhteissa. Kun takavuosina maastopyörät olivat painavia, ovat nykyiset keveimmät pyörät pitkälti alle 10-kiloisia. Maastopyöräily on kokenut suuria muutoksia, sillä esimerkiksi renkaat ovat leventyneet, joustot ovat kasvaneet ja rungot ovat muuttuneet. Samalla myös muut välineet kehittyvät kovaa vauhtia.

Maastoon hamuava pyöräilijä kohtaakin sellaisen pyörävalikoiman, että sormi saattaa lipsahtaa helposti suuhun. Yhden maailman johtavan pyörävalmistajan Trekin aluepäällikkö Otto Vuotila myöntää, että valinnanvaraa riittää.

- Maastopyöräily elää jatkuvassa muutoksessa. Pyöriä voi vertailla jousituksen, rengas- tai vannekoon sekä muiden teknisten ominaisuuksien osalta. Esimerkiksi jousituksen toiminnan hiominen on ollut nopeaa ja tehokasta, eikä nykypäivän täysjoustoilla tarvitse antaa tasoitusta polkemisessa. Kaiken kaikkiaan laji elää jatkuvaa mullistusta, mikä näkyy pyöräkategorioiden muutoksessa, rengaskoon kasvussa ja muissa teknisissä kehitysaskeleissa, Vuotila kertoo.

XC-pyörällä liikkeelle

Harrastuksen alkutaipaleella olevan pyöräilijän kannattaa Vuotilan mukaan lähteä liikkeelle XC-pyörästä. Pyörä voi olla ns. jäykkäperä, jossa on vain etujousitus tai hieman arvokkaampi täysjousto, jossa myös takarengas on jousitettu.

- Pyörä on usein kevyt ja se rullaa hyvin. Pyörä on monikäyttöinen ja soveltuu polkuajon lisäksi hyvin myös hyötykäyttöön. Useimmat pyörät ovat nykyisin varustettu 29-tuumaisilla renkailla, mikä tuo lisää mukavuutta ja vauhtia, Vuotila kertoo.

#

Trek X-caliber 9, ovh. 1049 €

Nykyään maastopyörien renkaiden leveys vaihtelee perinteisestä reilusta kahdesta tuumasta läskipyörien viiteen tuumaan. Uusin villitys ovat niin sanotut plussakoon pyörät kolmituumaisine renkaineen, joissa rengaskoko on leveämpi kuin perinteinen rengas, mutta kuitenkin kapeampi kuin läskipyörien 4–5-tuumaisissa renkaissa.

- Kapea rengas on usein nopeampi vaihtoehto, mutta mukavuudessa se häviää melkoisesti leveämmälle ja pidon lisääntyessä ajaminen myös usein helpottuu. Tästä syystä rengaskoot kuntoilijoiden pyörissä levenevät, Vuotila sanoo.

#

Stache 5, ovh 1899€, edullinen plussakoon maastopyörä joka toimii vaativammassakin maastossa

Runkomateriaalit muuttuvat yleisemmin hiilikuituisiksi, aivan kuten maantielläkin. Kun aiemmin maastopyörien rungot olivat muodoiltaan paksumpia, on hiilikuitu mahdollistanut uudenlaisen, modernin muotoilun sekä erilaiset runkoratkaisut.

Läskipyörät ja sähköpyörät

Fatbike on suosittu pyörätyyppi tällä hetkellä joka puolella maailmaa. Se soveltuu erinomaisesti pohjoisen olosuhteisiin. Fatbike on ennen kaikkea talvipyörä, kuin tehty lumi- ja jääajoon, mutta se tarjoaa vaihtoehdon myös kesäajoon. Fatbike on retkeilyhenkinen pyörä, jolla ajettaessa vauhti ei huimaa päätä.

- Leveä rengas kantaa pehmeällä alustalla. Se ei uppoa, koska iso pinta-ala jakaa paineen. Fatbike etenee pehmeässä hiekassa, lumessa ja mudassa hyvin. Fatbike on rento ajaa myös liukkaalla. Nastarenkaita tarvitaan vain peilijäässä olevilla poluilla, Vuotila toteaa.

Sähköavusteiset pyörät ovat myös kasvattamassa suosiotaan. Etelä- ja Keski-Euroopassa sähköpyörät ovat vallanneet jo pyörävuokraamot ja yhä useampi pyöräilijä hankkii sähköavustetun maasturin. Sähköpyörä tuo hyvän matkavauhdin, se antaa ylämäkiin potkua ja poistaa usein turhan jalkautumisen jyrkissä maastonkohdissa.

- Sähköpyörä avaa kaikille mahdollisuuden edetä mukavasti, ajaa pidempiä lenkkejä ja kiivetä rankempia maastoja. Sähkö tuo lisää mielekkyyttä ja antaa vauhdin tunnetta. Yleensä kokeilu muuttaa pyöräilijän asennetta välittömästi. Kannattaakin muistaa, että sähkö ei itsessään kuljeta pyörää, vaan se tuo lisää vauhtia ajoon, Vuotila toteaa.


Maastopyörän ostajan opas:
• Mieti mitä haluat. Pyörien kirjo on laaja ja kaikille löytyy sopiva pyörä.
• Oikea koko ja istuvuus, hyvä ja rento ajoasento ovat avainasemassa. Aloittelijan pitää luottaa kauppiaaseen, kokeneempi osaa määrittää itse omien mieltymysten mukaista pyörää.
• Hanki kokemuksia. Kun tiedät mitä haluat ja omaat kokemuksia, on helpompi valita pyörää.
• Luotettava ja asiantunteva pyöräliike on oikea paikka pyörän hankinnalle.
• Päätä budjetti etukäteen. Muista budjetoida pyörälle ja varusteille kokonaisbudjetti.
• Ajajan omat henkilökohtaiset mieltymykset vaikuttavat paljon. Koeajo aloittelijalle on tärkeä, jotta oppii käyttämään vaihteita ja pyörä on sopiva satulan osalta.
• Maastopyörän voi ostaa myös käytettynä. Sillä saa halvemman kokeilun ensimmäiseksi pyöräksi. Edellinen omistaja osaa kertoa pyörästä ja sen ominaisuuksista.


Hintaluokat

500–1000 euroa

Maasturit käyvät kevyeen ajoon ja aloittelijalle, mutta lajista innostunut siirtyy tästä hintaluokasta usein nopeasti ylöspäin.

1000-1500 euroa

Käypä budjetti harrastepyörälle. Tämän hintainen pyörä kestää jo ajamista ja on kevyt sekä käytännöllinen.

1500–3000 euroa

Tällä budjetilla on jo varaa valita. Pyörissä ovat paremmat osasarjat ja laadukkaammat vanteet.


Lue lisää Aja kovempaa maastossa! Maastopyöräilijän käsikirjasta. Tilaa kirja tarjoushintaan:

#

Tutustu Trekin maastopyöriin:
Trekbikes.com.fiSelaa lisää liikunta-aiheisia artikkeleita
Maastopyörissä riittää valinnanvaraa
Vinkkien avulla helposti ladulle
Vinkit suksien hankintaan
Kimmo Kanasen vinkit maastoon ja kisoihin
Tekniikkaa parantamalla juoksusta tulee taloudellisempaa
Mikael Granlund on jo nyt näyttänyt parhaillaan pelattavissa mm-kisoissa, millaisesta pelaajasta on kysymys.
Tuloksekkaan vatsatreenin ABC
Triathlonissa löytyy matkoja kaikille.
Oikea koko ja budjetti ohjaavat pyörän ostoa.
Jesse Puljujärven ohjeet nuorille kiekkoilijoille

Yhteystiedot »

FITRA Oulu
Fitra Oy
Yrttipellontie 1
90230 OULU

FITRA Lahti
Fitra Oy
Vesijärvenkatu 15, 3.krs
15140 LAHTI