Fitra facebookissa Fitra linkedInissä

Halutaan maantiepyörä!

Kesän lähestyessä maantiepyörät ilmestyvät katukuvaan. Maantiepyörää hankittaessa on syytä muistaa olennaisimmat asiat, eli budjetti, käyttötarkoitus sekä oikea koko.

1471000_2016_A_1_Emonda_SLR_8_H1.jpg

Maantiepyöräilijä on tehnyt valintansa pyörätyypin osalta. Ei pohtimista hybridien, cyclocrossareiden ja fitnesspyörien välillä, maantieajoon valitaan maantiepyörä.

Yhä useampi kuntoilija sijoittaa maantiepyörään ison summan rahaa. Arvokas pyörä kannattaakin ostaa huolellisen vertailun, testaamisen ja analysoinnin perusteella.

Edullisimmat pyörät maksavat alle 1000 euroa, mutta yhä useampi pyöräilijä on valmis sijoittamaan kalustoon 1500–2000 euroa, millä saa jo laadukkaan pyörän. Kalleimmat pyörät voivat maksaa n. 10 000 euroa.

Uutta pyörää ostettaessa kannattaa olla tarkkana koon suhteen ja tiedustella mahdollista mitoituspalvelua, ensihuoltoa sekä jatkohuoltojen hintatasoa. Koeajon avulla saa tuntumaa pyörään.

Edullisenkaan tarjouksen edessä ei kannata ostaa vääränkokoista pyörää. Vaikka etäisyyksiä on mahdollista säätää satulan ja ohjainkannattimen avulla, on väärän kokoinen runko epäkäytännöllinen ajossa. Muutamien kymppien tai satasten säästö ei pitkäikäistä hankintaa tehtäessä ole muutenkaan aina kannattavaa.

Maantiepyöräilyn uusi nousu on tuonut mukanaan sen, että kuluttajat eivät enää välttämättä halua halvinta mahdollista maantiepyörää. Ensimmäinen pyörä on usein yli tuhannen euron pyörä, jossa on hyvä osasarja ja ainakin hiilikuituhaarukka.

#

Runko

Runkomateriaalina hiilikuitu on yleistynyt kovaa tahtia sen ominaisuuksien ansiosta. Rungosta saadaan runkoputkia muotoilemalla samalla tarpeeksi jäykkä ja kestävä sekä kevyt ja mukava. Nykyaikaiset rungot ovat kevyitä ja kestäviä, mutta samalla myös erittäin jäykkiä. Rungon on ehdottomasti oltava sopivan kokoinen.

Ohjaustanko

Tangon leveys on yleisesti 42 cm, mutta saatavilla on myös 40 ja 44 senttiä leveitä tankoja. Naisille ja nuoremmille ajajille käytetään yleisesti 38 cm leveitä tankoja. Sopiva leveys määritetään yleensä pyöräilijän hartioiden leveyden mukaan. Ohjaustankoon kiinnitettävän tankoteipin/tankonauhan avulla saa paremman otteen tangosta.

# #

Osat

Maantiepyörien osasarjoja tekee kolme valmistajaa: Shimano, Campagnolo sekä Sram. Kaikilla valmistajilla on useita eri vaihtoehtoja pyörän osasarjoiksi. Laadukkaimmat osasarjat ovat kevyitä ja kestäviä sekä hinnaltaan moninkertaisia edullisempiin osasarjoihin verrattuna. Viime vuosina markkinoille ovat tulleet myös sähkösarjat, joissa vaihteiden vaihtaminen hoituu vaihtajan sisään rakennetun pienen sähkömoottorin avulla. Näiden sarjojen etuna on erityisesti tarkkuus sekä huollon ja säätämisen väheneminen.

Välitykset

Maantiepyörässä on perinteisesti kaksi eturatasta. Eturattaat ovat olleet perinteisesti 53/39 tai kuntoilukäyttöön sopivat kompaktikammet 50/34. Näiden rinnalle on kuitenkin yleistynyt esim. välitys 52/38. Takarattaina käytetään nykyisin 11-lehtisiä pakkoja. Vanhemmissa pyörissä rattaita voi olla huomattavasti vähemmän. Pyörän välitys muodostuu eturattaiden ja takarattaiden yhdistelmästä. Yleisesti takana olevissa rattaissa käytetään hammaslukuja 11-25 tai 12-25. Mäkiseen maastoon takapakkaa kasvatetaan usein esim. hammaslukuihin 12-28.

Kammet

Yleisimmin maantiepyörän kammet ovat 172,5 mm pitkät. Isommissa rungoissa ja pidemmillä ajajilla kampien pituutta voidaan kasvattaa jopa 180 mm asti. Lyhyemmille pyörittäjille löytyy pienimmillään 165 mm kampia. Kampien pituus määräytyy pitkälti ajajan jalan sisämitan ja tottumusten mukaan.

# #

Satula

Satula on hyvin henkilökohtainen ja usein sopiva malli löytyy vasta kokeilun avulla. Valmistajia ja malleja on todella paljon, mutta yleisesti ottaen perinteisten valmistajien malleista jokainen löytää sopivan. Vääränlainen satula voi aiheuttaa hiertymien lisäksi myös selkävaivoja sekä vähentää jalkojen verenkiertoa.

#

Polkimet

Kunnolliset lukkopolkimet ovat ehdoton hankinta tosimielessä pyöräilyä harrastavalle. Lukkopolkimet mahdollistavat tehokkaan pyörittämisen jalkojen pysyessä kiinni polkimissa myös kierroksen nostovaiheessa. Lukkopolkimien mukana tulevat muoviset klossit kiinnitetään ajokenkien pohjaan.

Pyörän koko:

Yleisin kaava sopivan koon löytämiseksi on 0,66 x sisämitta (jalan pituus). Sisämitta mitataan jalkovälistä lattiaan. Pituus ja sisämitta antavat usein kaksi eri tulosta. Näiden keskimitta on hyvä kompromissi. Ns. tasatilanteessa valitaan pienempi koko.


# 1478003_2016_A_1_Madone_9_9_WSD_Compact.jpg

Muista myös muut tärkeät pyöräilyvarusteet

• Kypärä
• Pyöräilyhousut (hyvä pehmuste) & pyöräilypaita + takki
• Pyöräilyhanskat
• Pyöräilykengät + klossit
• Ajolasit
• Nopeusmittari (esim. GPS)
• Pumput (jalkapumppu + pikkupumppu), paikkausvälineet, kuusiokoloavain
• Juomapullo
• Eri olosuhteisiin vaatteita (aluspaita, sadetakki, tuuliliivi, irtohihat ja -lahkeet)

# # #

Lue lisää Aja kovempaa! Maantiepyöräilijän käsikirjasta:

#

Yhteystiedot »

FITRA Oulu
Fitra Oy
Yrttipellontie 1
90230 OULU

FITRA Lahti
Fitra Oy
Vesijärvenkatu 15, 3.krs
15140 LAHTI