Fitra facebookissa Fitra linkedinissä

Millaiset ovat hyvät sukset?

Hiihtovälineiden pitää olla kunnossa, jotta tekninen suorittaminen suksella onnistuu.

Kehity hiihtäjänä -kirja tarjoaa kattavan paketin tietoa hiihtämisestä, harjoittelusta, tekniikasta, ravinnosta ja välineistä

Vapaalla ja perinteisellä tyylillä välineiltä vaaditaan hyvin erilaisia ominaisuuksia. Perinteisellä tyylillä suksien pitää olla rennot, jotta sukset pitävät ja vapaalla tyylillä jäykät, jotta sukset kulkevat suoraan eteenpäin.

”Suksien yleiset ohjemitat ovat perinteisellä tyylillä omapituus + 15–30 cm ja vapaalla tyylillä omapituus + 10–20 cm. Pituudella ei ole suksen ominaisuuksien kannalta juurikaan merkitystä. Toki suksen pituus ja jäykkyys kulkevat käsi kädessä, mutta merkitsevämpi tekijä on aina jäykkyys”, kestävyysvalmentaja Simo-Viljami Ojanen toteaa.

Profiili tekee suksen

Olipa kyseessä sitten vasta-alkajan tai huippuhiihtäjän suksipari, vaikuttaa ominaisuuksiin eniten suksen profiili. Profiili tekee suksen hiihto-ominaisuuksista jopa 70–80 %, loput tulevat pohjamateriaaleilla, hionnalla ja voitelulla.

”Suksien valinnassa otetaan huomioon alusta, jolle suksia valitaan sekä hiihtäjän taitotaso. Kuntoilijoilla suksien tärkein ominaisuus on helppohiihtoisuus, joka perinteisellä tarkoittaa helppoa pitoa ja vapaalla hyvää suuntavakautta.”, Ojanen sanoo.

Hanki sukset erikoisliikkeestä

Sukset kannattaa aina hankkia alan erikoisliikkeestä, josta löytyy tietotaitoa ja osaamista suksien valintaan. Hyvä suksipari löytyy hyllystä mittaamalla tai tilaamalla pari ennakkoon omien mittojen ja toiveiden mukaisesti.

”Suksien ominaisuuksiin vaikuttavat monet tekijät. Sukset käyttäytyvät erilaisissa vauhdeissa ja maastonkohdissa eri tavoin. Nämä pienet asiat vaikuttavat marginaaleihin, jotka huipulla ratkaisevat. Tämän takia huippuhiihtäjät testaavatkin kauden aikana kymmeniä, ellei jopa satoja pareja suksia”, Simo-Viljami Ojanen kertoo.

Pitopohjasukset vai kilpasukset?

Suksivalikoima on viime vuosina kasvanut merkittävästi. Tarjolla on ns. budjettisuksia, aktiivihiihtäjän suksia sekä kilpasuksia. Perinteisen tyylin puolella erilaiset pitopohjaratkaisut ovat yleistyneet. Pitopohjasuksien etuna on helppohoitoisuus.

”Pitopohjasuksia mainostetaan yleissuksina, mutta sellaisia ne kaikki eivät ole. Kehityksen myötä niiden toimivuus on kuitenkin parantunut. Pitopohjasukset tulee valita hiihtäjän aktiivisuustason ja käyttötarkoituksen mukaan. Ns. grip-sukset pitävät nollan lämpimämmällä puolella hyvin, sillä ne vaativat aina kosteutta toimiakseen. Markkinoilla on myös Skin-suksia (karva) ja crown-suksia”, Ojanen toteaa.

Perinteinen tyyli

- Sukset valitaan hiihtäjän painon, kelialueen ja aktiivisuustason mukaan.

- Perinteisen tyylin suksen tulee olla elastinen.

- Suksessa ei saa olla suurta alkujäykkyyttä.

- Aloittelijan suksi voi olla hivenen löysempi, koska hiihtäjän painonsiirto on mahdollisesti aavistuksen puutteellinen ja paino on koko ajan kummallakin suksella.

Luistelutyylin sukset

- Hyvä vapaan suksi on liukas ja suuntavakaa.

- Vapaan tyylin suksien kaarimainen profiili säilyttää muotonsa myös ponnistuksen lopussa, jottei suksi ala kantaa keskeltä.

- Luistelusuksien ominaisuuksiin vaikuttaa erityisesti painealueiden raideväli, pituus ja muoto sekä suksen korkeus ja jäykkyys.

Simo-Viljami Ojanen on hiihto- ja kestävyysvalmentaja, joka valmentaa niin kilpailijoita kuin kuntoilijoitakin.Lukuisia SM-mitaleja juniorina saavuttanut Ojanen toimii päävalmentajana Electrofit-yrityksessä, joka tarjoaa monipuolisesti valmennus- ja ohjauspalveluita.

Electrofitin sivuille

Lue lisää hiihdosta: Simo-Viljami Ojanen: kehity hiihtäjänä


Selaa lisää liikunta-aiheisia artikkeleita
Maastopyörissä riittää valinnanvaraa
Vinkkien avulla helposti ladulle
Vinkit suksien hankintaan
Kimmo Kanasen vinkit maastoon ja kisoihin
Tekniikkaa parantamalla juoksusta tulee taloudellisempaa
Mikael Granlund on jo nyt näyttänyt parhaillaan pelattavissa mm-kisoissa, millaisesta pelaajasta on kysymys.
Tuloksekkaan vatsatreenin ABC
Triathlonissa löytyy matkoja kaikille.
Oikea koko ja budjetti ohjaavat pyörän ostoa.
Jesse Puljujärven ohjeet nuorille kiekkoilijoille

Yhteystiedot »

FITRA Oulu
Fitra Oy
Yrttipellontie 1
90230 OULU

FITRA Lahti
Fitra Oy
Vesijärvenkatu 15, 3.krs
15140 LAHTI