Fitra facebookissa Fitra linkedinissä

Mikael Granlundista on kasvanut monipuolinen pelintekijä

Mikael Granlund on jo nyt näyttänyt parhaillaan pelattavissa mm-kisoissa, millaisesta pelaajasta on kysymys. Molempiin suuntiin suvereenisti pelaava hyökkääjä tekee töitä kummassakin päässä ja on kehittynyt fyysisyydessään NHL:n myötä valtavasti.

Mikael Granlundin ilmaveivi räjäytti pankin

Granlundin treenaaminen on muuttunut paljon NHL:ään siirtymisen jälkeen. Juokseminen sekä muu matalatehoinen aerobinen harjoittelu on jäänyt vähemmälle, ja pääpaino on nopeuden sekä voiman kehittämisessä ja kovatehoisissa intervallitreeneissä, joissa tehot nostetaan pari kertaan ihan maksimiin saakka. Erinomainen aerobinen pohja on tullut luotua monipuolisen pelaamisen kautta, joten sen ylläpitämiseen ei enää tarvitse panostaa niin paljoa.

Granlund on lunastanut viime vuosina paikkansa kiekkoleijonien kärkiketjujen pelintekijänä. Vuonna 2014 Mikke pelasikin Sotshin olympiamiehistön ykköskentällisessä, yhdessä kiekkolegenda Teemu Selänteen kanssa. Kotiin tuomisina kisoista oli pronssimitali Yhdysvaltojen kaaduttua pronssiottelussa alkusarjan murskatappion revanssina. Mikke oli myös kisojen tehokkain suomalaispelaaja 3+4=7 pisteen tehoillaan. Nähtäväksi jää, millaiseen rooliin mies nousee kevään 2016 mm-kisoissa.

”Pelirohkeutta ja yksilötason huipputaituruutta, tuhansien toistojen tulos. Veivi oli ainoa keino saada kiekko kivitalon kokoisten miesten ohitse maaliin. Miten jollekin juolahtaa mieleen tehdä se?” Näin kommentoi päävalmentaja Jukka Jalonen maailmanmestaruusvuoden 2011 MM-välieräpelin sensaatiomaalia.

Mikke kuitenkin suhtautui itse maaliin huomattavasti tyynemmin.

”Se on vaan yksi maali ja ei siinä sen kummempaa, tärkeä eka maali kuitenkin meille. Tuli paikka ja yritin tehdä tuota, ja meni maaliin. Ei siitä tullut kuin yksi maali vaan, eikä ole väliä millainen maali. Kaikki maalit ovat yhtä tärkeitä. Pienempänä tuli harjoiteltua, mutta ei ole viime aikoina tullut treenattuna”, analysoi Mikke itse maaliaan Venäjän kaaduttua välieräpelissä puhtaasti 3–0.

Mikke on saanut kerrata ilmaveiviä lukuisien toimittajien kanssa kyllästymiseen saakka. Mitä miehen kypärän sisällä liikkui legendaarisen ilmaveivin aikaan?

”Ei siellä tapahtunut yhtään mitään”, Granlund aloittaa. ”Se tuli ihan selkärangasta. En oikein itsekään tajunnut, mitä siellä tapahtui, ennen kun näin jengin tuulettavan ja hallin repeävän. Olen tehnyt tuon lukuisia kertoja pallolla ja pihapeleissä, joten siellä se on opittu. Nyt se sitten palkitsi ja vieläpä aika mukavassa paikassa”, pihapeleistä maailman huipulle noussut taituri toteaa.

Juniori-ikäisenä Mikael ei ollut motorisesti eikä fyysisesti mikään superlahjakkuus ikätovereihin verrattuna, mutta tätä Mikael kompensoi todella huolellisella ja keskittyneellä harjoittelulla. Taitoharjoittelussa Mikaelin kilpailuvietti näkyi siinä, kuinka keskittyneesti hän seurasi mallisuorituksia. Hän todella halusi oppia ne. Ei vaan suorituksena, vaan erinomaisena suorituksena. Treenikäyttäytyminen yleensäkin oli erittäin kypsää jo hyvin nuorena. Jonossa hän ei koskaan tyytynyt hännille.

Oman haasteensa juniori-ikäisenä harjoitteluun toi Mikaelin valtava omatoimisen harjoittelun sekä pelaamisen määrä. Sitä saattoi olla jo samalta päivältä takana sen seitsemän eri peliä, milloin mitäkin lajia.


MIKEN VINKIT KIEKKOJUNNULLE

1. Pelaaminen
Pelaaminen on tärkeintä, sillä jääkiekko on peli, jonka oppii vain pelaamisen kautta.

2. Luistelu
Luistelutaito, -nopeus ja -voima ratkaisevat varsinkin silloin, kun vastassa ovat parhaat. Treenaa paljon luistelua junnuna, niin säästyt isolta työmäärältä myöhemmin.

3. Hauskuus
Hauskuus on oleellisinta ja kilpaileminen tekee treenaamisesta ilottelua.

4. Luovuus
Leikittele kiekon tai pallon kanssa, temppuile luistimilla ja rinteessä, kokeile rajojasi ja ennen kaikkea, pidä hauskaa ja pelaa kaikkea mahdollista.

5. Laukominen
Laukomisen oppii vain toistojen kautta. Ei siis ole yllätys, että maailman parhaat laukojat ovat laukoneet enemmän kuin muut.

Lisää vinkkejä kiekkojunnuille Nuoren kiekkoilijan treenikirjasta - tilaa kirja tästä!


Selaa lisää liikunta-aiheisia artikkeleita
Maastopyörissä riittää valinnanvaraa
Vinkkien avulla helposti ladulle
Vinkit suksien hankintaan
Kimmo Kanasen vinkit maastoon ja kisoihin
Tekniikkaa parantamalla juoksusta tulee taloudellisempaa
Mikael Granlund on jo nyt näyttänyt parhaillaan pelattavissa mm-kisoissa, millaisesta pelaajasta on kysymys.
Tuloksekkaan vatsatreenin ABC
Triathlonissa löytyy matkoja kaikille.
Oikea koko ja budjetti ohjaavat pyörän ostoa.
Jesse Puljujärven ohjeet nuorille kiekkoilijoille

Yhteystiedot »

FITRA Oulu
Fitra Oy
Yrttipellontie 1
90230 OULU

FITRA Lahti
Fitra Oy
Vesijärvenkatu 15, 3.krs
15140 LAHTI