Fitra facebookissa Fitra linkedinissä

Mikä ihmeen kehonpainoharjoittelu?

Kehonpainoharjoittelu on kovassa nosteessa. Yhä useampi treenaaja kaipaa harjoitteluunsa toiminnallisuutta ja eri elementtien yhdistämistä. Kirjan aiheesta kirjoittanut Jarno Härkönen liputtaa kehonpainoharjoittelun puolesta.

Kehonpainoharjoittelussa käytetään hyväksi kehon omaa painoa ja liikkuvuutta

Kehonpainoharjoittelu on lähtökohtaisesti todella laaja käsite, joka pitää sisällään kaiken harjoittelun, jossa käytetään kuormana oman kehon painoa.

- Tällaista harjoittelua on tehty jo läpi historian. Kehonpainolla tehtäviä harjoituksia on tehty myös kouluissa, liikuntaseuroissa ja armeijassa. Akrobatia ja fyysisten kykyjen esittäminen on ollut pitkään osa kulttuuriamme. Merkittävä muutos lähiaikoina onkin tapahtunut harjoittelun opettamisessa ja ihmisten halussa oppia, Jarno Härkönen kertoo.

Paluu liikkeen juurille

Sosiaalinen media on tuonut näyttävät harjoitukset osaksi jokapäiväistä viihdetarjontaa. Luonnollisen ja monipuolisen liikkeen harjoitusfilosofiat ovat levinneet ihmisten tietoisuuteen.

- Nykypäivänä todella moni haluaa oppia esimerkiksi vetämään leukoja ja seisomaan käsillään. Moni myös etsii niin sanottua paluuta juurille, olipa kyse paljasjalkajuoksusta tai eläinmaailman liikemallien opettelusta, Härkönen mainitsee.

Usein kehonpainoharjoittelu tuo mieleen vain punnerrukset, kyykyt ja vatsarutistukset. Kehonpainoharjoittelu on kuitenkin paljon muutakin, sillä ideana on luoda ns. toiminnallisempi keho.

- Kyseessä on äärettömän laaja skaala erilaisia liikkeitä, variaatioita, progressioita ja yhdistelmiä, joista jokainen löytää omalle tasolleen ja tavoitteisiinsa varmasti sopivat vaihtoehdot. Tarkoituksena on saavuttaa keho, joka kestää ja voi hyvin, sekä suojaa meitä vaikkapa onnettomuustilanteissa paremmin. Sivutuotteena saamme kehon, joka myös näyttää hyvältä, Härkönen toteaa.

Treenivälineet mukana

Kehonpainoharjoittelun etuna on luonnollisesti se, että kuntosali kulkee aina mukana.

- Voit treenata käytännössä missä vain: kotona, matkalla, lentokoneen käytävällä, hotellihuoneessa, lasten kanssa leikkikentällä ja myös perinteisellä kuntosalilla. Mikäli haluat vielä hieman tehostaa harjoittelua, niin esimerkiksi voimistelurenkaat kulkevat kätevästi matkassa minne vaan, Härkönen lupaa.

Kehonpainoharjoittelu sopii erinomaisesti monelle kiireiselle ihmiselle kotiharjoitteluun, tai niille, jotka eivät halua lähteä vaikkapa kuntosalille harjoittelemaan.

Turvallisessa ja kehittävässä harjoittelussa on tärkeintä tehdä pohjatyö huolella, ennen kuin siirrytään vaikeampiin liikkeisiin. Myös edistyneemmät harrastajat voivat hyötyä huomattavasti perusasioiden kertaamisesta ja vahvistamisesta.

- Tämä onkin monesti keino päästä ns. harjoittelun suvantovaiheiden ohi. Turvallisessa harjoittelussa edetään maltilla, selkeiden progressioiden avulla ja omaa kehoa kunnioittaen, Härkönen muistuttaa.

Jarno Härkönen toimii osana Trainer4Youn tiimiä, kouluttaen tulevia hyvinvointi- ja kuntosalivalmentajia sekä personal trainereita. Jarno ohjaa kehonpainoharjoittelun ja toiminnallisen harjoittelun pienryhmiä, järjestää alan koulutuksia ja workshoppeja sekä luennoi säännöllisesti.

Lue lisää Jarno Härkösen ja Jukka Rajalan kirjasta Kehonpainoharjoittelu – Movement. Kirjan toinen painos on myynnissä osoitteessa:

http://www.fitrakauppa.fi/kehonpainoharjoittelu-movement.html

Teksti: Kalle Kotiranta
Kuvat: Johannes Wilenius


Selaa lisää liikunta-aiheisia artikkeleita
Maastopyörissä riittää valinnanvaraa
Vinkkien avulla helposti ladulle
Vinkit suksien hankintaan
Kimmo Kanasen vinkit maastoon ja kisoihin
Tekniikkaa parantamalla juoksusta tulee taloudellisempaa
Mikael Granlund on jo nyt näyttänyt parhaillaan pelattavissa mm-kisoissa, millaisesta pelaajasta on kysymys.
Tuloksekkaan vatsatreenin ABC
Triathlonissa löytyy matkoja kaikille.
Oikea koko ja budjetti ohjaavat pyörän ostoa.
Jesse Puljujärven ohjeet nuorille kiekkoilijoille

Yhteystiedot »

FITRA Oulu
Fitra Oy
Yrttipellontie 1
90230 OULU

FITRA Lahti
Fitra Oy
Vesijärvenkatu 15, 3.krs
15140 LAHTI