Fitra facebookissa Fitra linkedinissä

Hanki kunnon hiihtovarusteet

Hiihtovälineet ovat kaikki kaikessa ja niiden osuutta hiihtonautinnossa ei sovi väheksyä. Ei ole sama millaisilla lankuilla olet liikenteessä, vaan suksien tulee olla valittu hiihtäjän mittojen ja taitotason mukaan. Suksissa on valtavasti eroja, joten niiden valinta kannattaa jättää ammattilaisille.

hiihto.jpg

Kuntoilijan ei välttämättä tarvitse edes tietää sitä, millaiset suksien tulee olla, vaan riittää, että osaa hankkia suksensa oikeasta liikkeestä. Hyvä myyjä osaa auttaa valinnassa ja kartoittaa tarpeen.

Nykyajan välineillä voitelu ei ole rajoittava tekijä. Nykypäivän sukset ja erilaiset vaihtoehdot ovat madaltaneet kynnystä lähteä ladulle. Kuntoilijan ei enää tarvitse osata voidella, vaan pienellä suksihuollolla pärjää jo nykyvälineillä mainiosti.

Jos aloitat hiihdon nollasta tässä varusteet, joita suosittelen vasta-alkajille:

Sukset

Perinteinen tyyli: Skin- tai suomupohjasuksi oman painon mukaan valittuna
Vapaa tyyli: Aktiivi- tai kilpatason suksi kovahkolle alustalle ja oman painon mukaan valittuna.
Lapsille: Optigrip, Nanogrip tai suomupohjasuksi.

Sauvat
Perinteinen tyyli hintaluokka 100–300 €
Luistelu hintaluokka 150–300 €
Lapset hintaluokka 10–50 €

Monot

Perinteinen tyyli: 50–400 € (Kunhan on mukava jalkaan)
Vapaa tyyli: 200–900 € (Mitä jämäkämpi, sen parempi hiihtää)

Siteet

Perinteiselle ja vapaalle tyylille on omat siteet. Sidejärjestelmän tulee olla yhteensopiva monon kanssa. Hintaluokka 30–90 €

Ennen suksien hankintaa

Mieti ennen suksien hankintaa, haluatko hiihtää perinteistä vai vapaata tyyliä. Asiaa voi testata hiihtokoulussa tai suksien testipäivillä. Oikein hyvissä urheiluliikkeissä on myös testausmahdollisuus ja usein myös hiihtotunneleista saa välineitä vuokralle.

Perinteisestä tyylistä on yleensä helpompi aloittaa, koska rytmi muistuttaa kävelyä. Muista, että hyviä yhdistelmäsuksia ei ole olemassakaan, koska vapaalla ja perinteisellä tyylillä välineiltä vaaditaan erilaisia ominaisuuksia. Perinteisellä tyylillä suksien pitää olla rennot, jotta suksi pitää ja vapaalla tyylillä jäykät, jotta suksi kulkee suoraan eteenpäin. Vääränlaisilla välineillä hiihtäminen ei ole mukavaa.

Ennen suksien hankintaa kannattaa miettiä seuraavia asioita:

Ladut

- Onko kotiladuilla perinteisen ja vapaan tyylin urat? Jos vapaalle tyylille ei löydy latuja, kannattaa keskittyä perinteiseen tyyliin.

Kokemus

- Jos et ole ennen hiihtänyt, suosittelen aluksi hankkimaan perinteisen tyylin sukset, koska perinteinen tyyli muistuttaa kävelyä ja rytmiin on helpompi päästä käsiksi. Lisäksi latu-uralla on helpompi pitää tasapainoa. Luisteluharrastuksesta on toki hyötyä vapaan tyylin hiihdossa ja moni joka haluaa vauhdin hurmaa, starttaa suoraan vapaalle tyylille. Vapaa tyyli vaatii hivenen parempaa tasapainoa ja on myös teknisesti haastavampi tyyli.

Oma budjetti
- Jos budjetti on alle 200 euroa ostaisin mieluummin perinteisen välineet. Hyvä luistelupaketti maksaa vähintään 400 euroa. Vapaalla tyylillä välineiltä vaaditaan enemmän jäykkyyttä ja tällöin ei kannata säästää suksissa, sauvoissa tai monoissa. Jäykemmät välineet helpottavat tasapainossa pysymistä.

Voiteluinto

- Voiteleminen ei ole kaikkien juttu. Perinteisellä tyylillä pärjää Skin-suksilla kaikilla keleillä ja vapaalla tyylillä kaikki kelit kulkevat yhdellä parilla. Suksien huolto on helppoa ja minimissään riittää, että pidät pohjat puhtaina ja käytät pikaluistoja.

Teksti: Simo-Viljami Ojanen

Lue lisää hiihdosta uudesta Helposti Ladulle -kirjasta:

www.fitrakauppa.fi/helposti-ladulle-opi-hiihdon-salat.html


Selaa lisää liikunta-aiheisia artikkeleita
Maastopyörissä riittää valinnanvaraa
Vinkkien avulla helposti ladulle
Vinkit suksien hankintaan
Kimmo Kanasen vinkit maastoon ja kisoihin
Tekniikkaa parantamalla juoksusta tulee taloudellisempaa
Mikael Granlund on jo nyt näyttänyt parhaillaan pelattavissa mm-kisoissa, millaisesta pelaajasta on kysymys.
Tuloksekkaan vatsatreenin ABC
Triathlonissa löytyy matkoja kaikille.
Oikea koko ja budjetti ohjaavat pyörän ostoa.
Jesse Puljujärven ohjeet nuorille kiekkoilijoille

Yhteystiedot »

FITRA Oulu
Fitra Oy
Yrttipellontie 1
90230 OULU

FITRA Lahti
Fitra Oy
Vesijärvenkatu 15, 3.krs
15140 LAHTI